Pages

Thursday, December 31, 2009

suka duka 2009



kalau boleh tak mahu dah ungkit kisah 2009
sebab terlalu banyak yang pahit dari yang manis
tapi nak imbas balik dari awal tahun sampai detik 31122009
tiba-tiba segala yang jelik dah mula keluar balik dari kotak ingatan
aku kalau boleh memang tak mahu ingat dah sebab aku rasa buang masa, tenaga dan perasaan sebenarnya
bermula dengan kawan-tikam-belakang, cinta kau-dan-dia, gangguan seksual, kesempitan yang sempit dan jobless
tapi kemudiannya berjumpa kawan baru yang serba best, kerja baru dan environment baru

kawan-tikam-kawan memang aku tak mahu ungkit lagi sebab i feel guilty dah untuk talk shit about other people
aku rasa yang lepas tetap dah lepas
aku cuma kalau jumpa dia dekat mana tempat cuma aku senyum
i don't need friends yang bila depan senyum, babe, hugs & kisses tapi belakang aku tikam dalam-dalam, shout-out tak best dekat facebook perli-perli apa yang aku buat
sudah aku kata
aku dah tinggalkan zaman sekolah, drama swasta, kroni-kroni, hasut-hasut
senang cerita kalau nak jadi bitch sangat, jadi-lah sorang-sorang ok?
dan aku tak gemar kalau siapa-siapa yang baru kenal aku 2-3 tahun dah declare kenal-rapat aku sangat-sangat sampai boleh cerita buruk aku depan kawan lain

kemudian gangguan seksual oleh seorang bangsa yang aku rasa memang busuk
trust me bila aku cakap sebelum kejadian boleh-lah nak cakap kau nak terajang la, tampar ke
tapi bila dalam situasi kau memang akan speechless
memang muka bangsat tu aku tak mahu ingatlah..
macam kalau aku jadi klien kau kan mana tahu kalau Allah nak tunjuk
aku nak tengok apa kau mampu buat time tu

yang manis indah belaka apabila akhirnya tamat juga pengajian 4 tahun aku di UTHM
yay, akhirnya hari konvokesyen
seronok yang amat walau heel aku patah
tapi overall memang superb

dan kemudian pekerjaaan pertama sebagai jurutera projek
seronok walau kena humban jauh di rompin
berpuasa jauh seorang diri dari keluarga
raya pertama kali dan bagi duit raya dekat adik-adik
dan kemudian berhenti kerja sebab peristiwa yang aku cerita tu lah
dan akhirnya akan bekerja pada 04012010 di Kemeterian Kesihatan Malaysia
bukan jadi doktor ya
tapi boleh-lah doktor buat klinik desa dan hospital
heh!

dan berkenalan dengan kawan-kawan baru semasa praktikal dan tempat kerja lama
kawan-kawan baru yang mana aku kira semua lelaki semasa praktikal di Sime Darby
En.Hizir,En.Khalid, Azhar,En.Shukri yang sampai sekarang rajin telefon tanya bila aku nak minta kerja dekat sana sebab rindu nak dengar aku bebel
haha
dan semestinya Sundram kawan-di-tapak-Rompin
Ravi, Mani, Muthukumar sumpah rindu mereka!
Sundram yang sanggup telefon dari India (Sundram berhenti kerja sejurus selepas aku berhenti sebab malu ada bos begitu)
En.Azman yang sanggup hantar aku balik Muar selepas dari kejadian
dan Farah, Nur dan Ema
kakak rindu adik-adik (comel kan aku jadi kakak dalam watak ni sebab aku paling tua)
nanti memang aku akan ke Rompin jumpa budak-budak ni
tunggu ye adik-adik yang tiap-tiap hari telefon tak habis-habis rindu

cinta cinta cinta
malas mahu ulas
tapi sentiasa berdoa mohon supaya yang terbaik untuk aku
ada teman hidup yang sempurna pada kaca mata aku
dah cukup bagi aku
cuma aku harap pada siapa-siapa lah yang mahukan seorang perempuan
berani ambil risiko
ini yang sungguh aku kesalkan
hummphhh..

ok selamat tinggal 2009
saya tak mahu ingat awak lagi
ok syohhhh
kejam je bunyinya
ok, masih ingat sedikit-lah sebab 2009 banyak mengajar aku menjadi manusia yang lebih mulia
:)

Thursday, December 24, 2009

Tetiap hari mahu sayang


You're a lonely guy with much affection


do we not have another chance?
i still think about you
but you probably don't know that
ultimately, is this it?
are we going to end like this?
is this fine with you?
i don't think i can make it
a love like yours
even if i die, i don't think that i'll have it again

what do i do?
if my heart isn't yours, then there's no one who can hold it
please, hold onto me
you know that no matter how much i try, i can't erase you
what do i do?
even now, i live each day broken by your single word
tell me
if being like this is wrong
like me, are you living each day in pain?
tell me
you & me
is it already too late?

do we have another chance?

hari ini mahu bercakap tentang perasaan
jiwang sedikit je tak banyak (haha)
4 tahun yang lepas aku tulis sesuatu seperti di atas untuk tunjukkan betapa kecewanya aku hilang seseorang
tiap-tiap hari mahu nangis
mesti nangis bila dengar lagu sentimental
mahu juga tunggu dia
walau macam-macam dah dia buat..

konon masa tu pegang falsafah "kalau orang yang kita sayang bahagia, kita pun bahagia"
cettt..podaaacitttt
there's no such thing dia bahagia kita bahagia
kemudian wujudlah term "relaku menunggu-mu walau seribu tahun lagi"
ok..salahkan *mran ajma*n sebab buat lagu macam ni
keadaan aku masa tu bolehlah dikatakan macam bella dalam new moon masa hilang edward (oh edward)
eceh..nak juga samakan dengan edward kan?

"you've disappeared like everything else, now who else
can i talk to?i'm lost..when you left you took everything with you but the absence of him is everywhere i look, it's like a huge hole has been punched through my chest.."

memang hafal kot dialog kalau dah sampai 9 kali nonton filem ni (hahaha)
tapi aku rasa sebenarnya bahagian yang hilang bersama dengan dia adalah bahagian persahabatan
sebab kami bermula sebagai kawan
kawan yang amat rapat
rindukan kawan-amat-rapat sebenarnya bukan kekasih
dan kemudian berterima kasih kepada kawan-kawan yang sentiasa ada di sekeliling terutama ex-roomate yang tahu azab sengsara keadaan aku masa tu kan? (fiza dan zue)
sampai ada sekali zue naik angin nak telefon dia sebab t
ak tahan aku menangis 1 malam
ok..masa tu tak matang lagi laaa
baru umur 19 tahun nak masuk 20 tahun

kemudian aku hilang soulmate aku, Hanani binti Abd Razak (al-fatihah)
keadaan semakin buat aku rasa tak boleh bernafas bilamana kawan sehidup semati telah pergi menghadap Ilahi
kau ada kawan yang bila 1 minggu tak jumpa sebelum tidur minggu-minggu yang seterusnya akan text kau cakap "i miss you macam nak gila ok?"
menjadikan keadaan makin sukar aku dah tak lagi berhubung dengan dia
jadi tiada tempat mengadu

dan kemudian bertemu seorang lelaki yang sangat lain dari yang lain
pernah bercakap pasal politik?hal-hal dunia?
sampai gaduh sebab 1 pihak Tun M (aku-lah tu) dan 1 pihak Anwar Ibrahim
gaduh gila-gila ok
dari situ aku lihat dia lain dari yang lain
istimewa sebab punya visi yang lain dari lelaki yang aku pernah kenal
jadi pejam celik pejam celik hampir 7 bulan kami kawan
dan selepas 7 bulan dah tak jadi kawan tapi bertukar ke teman hidup (ececece)
tapi dia tetap kawan baik susah senang aku
dan pejam celik pejam celik juga dah hampir 3 tahun kami menjadi teman hidup satu sama lain
dan memang-lah kadang-kadang gaduh macam filem tamil cuma tiada-lah sound effect hebat
nak berpisah-lah bagai

berpisah kejap-lah
menangis rasa nak pukul rasa nak gigit semua ada
tapi aku fikir
dia bukan yang terbaik untuk aku
tapi dia cuba menjadi yang terbaik untuk aku
kadang-kadang aku rasa mahu saje aku pukul laju-laju segelintir kawan yang bila baru 1 bulan tak dapat jumpa sudah mahu putus hubungan
terus cakap hilang sayang
terus cakap dia bukan yang terbaik
mana kau tahu dia bukan yang terbaik?

dia ada tulis dekat dahi?
kau dah menjadi yang terbaik untuk dia tak?
kadang-kadang perlu juga turunkan ego
macam kawan-gosip-susah-senang cakap (jat jat)
kadang-kadang dah rasa give up rasa menyampah
tapi selalu fikir dia saje yang kita ada
yang boleh tahan dengan kita
aku yang hampir nak 5 bulan tak jumpa
bersabar saje tahu?
tapi nak cakap juga "i miss you enough to die la zulhilmi!"
tapi banyak juga aku belajar

don't expect any long-term relationship to be smooth sailing
the bumps, hills and valleys, rises and falls are life's way of helping us grow
the point is to stay together and grow, not separate and sulk (yang ni memang selalu buat..sumpah tak mahu dah merajuk)
enjoy it
it will last longer if you commit to it and not run from it
jadi point dekat sini
kalau rasa hubungan tu dingin sebab dah lama tak jumpa ke apa bagai
berusaha-lah kan
don't blame your partner
kalau rasa nak marah diam kejap tarik nafas panjang-pan
jang
jangan-lah fikir asyik nak yang terbaik saje
mana tahu yang kau pernah lepaskan tu sebenarnya yang terbaik
cuma mungkin dia bukan kaya, kacak, pangkat tinggi, bergaya, pandai, kurus, tinggi
bukan yang terbaik
tapi dia dah menjadi yang terbaik untuk kita
jadi tak payah lagi wujud-wujud nak tunggu seribu tahun berjuta tahun la ape kan
dia bahagia aku bahagia
memang-lah tipu kan sebenarnya
kadang-kadang tak salah to fight for your love
tapi jangan sampai membunuh ok?



dan Muhammad Zulhilmi,
terima kasih untuk masa-masa terbaik dalam hidup saya
walau awak suka buli saya
tetapi macam awak cakap awak suka buli saya
sebab suka nak tengok saya membebel

Wednesday, December 16, 2009

Kadang-kadang hampir putus asa



Untuk beberapa hari yang lepas
aku terfikir untuk delete blog ini dan mulakan blog baru sebab bosan dengan kecelaruan emosi dan perasaan
tapi mesti menyesal sebab dahulu aku delete juga blog lama yang dari 2006
menyesal tak sudah sebab ada gambar yang aku letak sekarang sebab sudah format laptop banyak yang dah hilang
ye..gambar 3-4 tahun dahulu
tapi seorang kenalan pernah beritahu yang dia sentiasa follow blog aku
jadi dia tahu aliran perjalanan perasaan aku hampir setiap masa
kelakar kan?
sebab aku tak pernah terfikir orang akan baca apa yang aku luahkan dan aku rasai
kebanyakan entri aku adalah berdasarkan kepada minda sedar dan separa sedar aku
semasa menulis
sedikit pun aku tak terlintas terfikir "ish..jangan tulis macam ni, orang baca"
sebab menulis adalah salah satu hobi dan medium untuk aku rasa tenang sedikit untuk lari dari beban dan masalah
jadi,
tak jadi delete entri lama
nanti rindu


II

Sejak duduk sahaja di rumah
otak aku terlalu banyak berfikir
merancang bermacam-macam tujuan hidup
merancang itu ini
berfikir dan munasabah diri
kejadian yang lepas sekarang dan mungkin akan datang
tapi sesuatu yang aku belajar
kalau mahu orang hargai kita, sayangi kita, hormati kita
kita kena hormati dahulu diri kita
sayangi dahulu diri kita

kadang-kadang aku sendiri tak faham juga dengan diri dan perasaan aku
kadang-kadang aku sedar aku lukakan hati orang yang sayangkan aku
dan aku menyesal
tapi esok-nya aku ulang balik
aku tak mahu-lah jadi macam ini
aku kasihan dengan orang sekeliling..
tiba-tiba teringat satu dialog dalam drama Nur Kasih
sesuatu yang bunyi macam ni
"Kita tak perlu untuk berubah cuma perlu menjadi orang yang lebih baik"
(ok..ampun kalau salah)
ya..
try to be a better person
mungkin umur pun hampir mencecah 24 tahun kan
berdebar-debar
jadi sekarang aku senang mahu menjadi pemaaf

kalau dahulu aku kisah orang suka bercakap belakang aku
walau kawan sendiri pun kena hati-hati (nasihat kak nisa)
tapi sekarang
aku cuma anggap langau yang terbang bising dekat telinga capang aku ini (aku pernah cakap kan telinga aku macam elf..haha)
sebab aku tak rasa kawan-kawan macam ni mendorong ke arah perubahan diri yang positif
ada atau tiada
sama sahaja
mungkin lebih baik tiada
kejam bunyinya
tapi lebih baik tiada
terlalu ramai kawan tapi bila kesusahan rasa keseorangan buat apa kan?
baik 2-3 kawan sahaja tapi sentiasa ada bersama
kan?




p/s : rasa lebih baik berkawan dengan arnab je sebab arnab kalau tak suka hentak kaki macam bulat..bila suka lari keliling kaki aku (bulat adalah arnab peliharaan aku yang kekeliruan identiti yang konon-nya seekor kucing dan anjing)

Monday, December 14, 2009

impian harapan kasih sayang


hari ini bangun pagi dengan penuh harapan dan impian
mimpi digilai oleh 3 jejaka yang memang aku kenal kecuali yang seorang
fuh!
tapi aku bukan mahu menulis tentang mimpi
aku mahu menulis tentang impian
bukan impian
tapi semacam "to do list" aku tahun depan
malas menyatakan sebagai impian kerana impian sering tertangguh-tangguh

mari kita lihat senarai wajib tahun depan:

1. menutup aurat (haha..selalu tertangguh-tangguh..tapi aku rasa ada hikmah bekerja di kementerian dan bertudung sebab tak mahu lagi aku bertudung cuma untuk kerja atau belajar..kali ini aku bersungguh!)
2. bekerja bekerja bekerja bekerja dan mengumpul harta
3. bawa mama dan ayah ke Indonesia dan Thailand
4. tak mahu beli kereta dahulu sebab bukan keutamaan aku sangat (lagi pun beli sahaja pas rm 17 sebulan..naik bas..kalau perlu sahaja mungkin difikirkan..nahhh..tak kisah if jalan naik tren..perlu malu ke?i don't think so la!)


cuma 4 sahaja..tak mahu lebih dan kurang
mudah-mudahan semua berjalan lancar
amin!





hidup aku lebih kepada mama dan ayah dan keluarga
fokus utama adalah kegembiraan dan kesenangan hidup mereka
kemudian
baru aku fikirkan hidup aku
rumah kereta
tapi mereka yang utama dahulu


Thursday, December 10, 2009

Hari hari yang cerah


i'm jobless right now
tiada JKR
tiada HULS
tiada kerja
tapi bulan januari depan akan bekerja di bahagian kejuruteraan Kementerian Kesihatan Malaysia
alhamdulillah
:)
:)

bangun pagi dengan mamai
dapat panggilan yang sungguh menggembirakan
terus segar mata
harapan aku untuk hari ini dan tahun depan
semoga segalanya cerah :)

Tuesday, December 8, 2009

Willing to wait


"You come to love not by finding the perfect person,
but by seeing an imperfect
person perfectly

-
Sam Keen"



I

Temuduga di Kementerian Kesihatan Malaysia pagi tadi berjalan dengan lancar
insyaAllah
January next year will get the result
:)


II

2 malam lepas keluar lepak bersama best friend-gila-paling happening di stesen bas Pagoh
mungkin yang tak pernah sampai di Muar dalam hati mesti terdetik sedikit "kejadahnya dah besar lepak kat busten"
(memang ada ye kawan-kawan tanya pasal busten Pagoh yang agak popular ni)
firstly, wajib datang Muo dan lepak di sini selepas pukul 8 malam
makanan-makanan sedap + nikmat semua ada sini
bau laut air pasang-surut..
bermacam ragam manusia kau boleh tengok
jadi, sila-lah datang ke Muo..
saya dengan gembiranya boleh menjadi pemandu pelancong kalian semua!
(semangat macam promosi cuti-cuti Muo..lakkkkk)
we're having a great conversation about our future career
and decide to become a teacher (?)
aku membayangkan keadaan apabila aku berdiri di sebelah murid-murid sewaktu Pendidikan Jasmani..(haha)


III

life was great untuk beberapa ketika ini
terima kasih kepada kawan-baik-partner-tak-percaya-cinta
mudah-mudahan tahun depan lebih gembira
lebih kecil
lecih duit
lebih disayangi
lebih dihargai
dan
paling penting
titik permulaan sebuah kehidupan Nur Suhaila

:)


Sunday, December 6, 2009

Hari-hari kosong


Mungkin perasaan yang dapat aku gambarkan untuk diri aku pada waktu genting ini adalah kecewa dan putus asa
banyak keluh kesah
aku jadi bingung
hati aku resah
dada aku sesak
otak aku sarat
aku rasa mahu berhenti melangkah
aku teramat penat
dan sebenarnya aku mengalah
tapi
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
terlalu banyak yang perlu difikirkan sebelum mengalah
tarik nafas dalam-dalam suhaila
sampai kau rasa ke paru-paru
sampai kau rasa biar hilang tekanan dan sengsara kau
lepaskan perlahan-lahan
ibarat kau lepaskan beban yang lama terpendam



*long sigh*

Thursday, December 3, 2009

Katak oh katak kenapa panggil hujan


Agaknyakan-lah
memang macam ni ye kerja ***ajaan?
datang kerja borak gosip mengumpat
pukul 9 kejap lagi keluar minum kopi lepak warong makan mee goreng sembang kencang
agak-agak dalam pukul 11 masuk balik
pukul 12 pergi kedai depan beli cikedis
pukul 1 balik rumah rehat
pukul 2 masuk
borak gosip lagi
sumpah!
aku bosan
nasib baik kontrak
sekarang tangan gatal-gatal hantar resume balik

mungkin ada yang cakap aku tamak
memilih kerja
but, the main point aku nak cakap sekarang
aku penat belajar 4 tahun perah otak macam nak gila
aku muda lagi umur 23 tahun
aku nak buat sesuatu yang buat aku puas..
yang mencabar
boleh tak?
kalau boleh biar aku kerja untuk long term
bukan kerja 3 bulan..
then berhenti..
kejadahnyakan-lah kan?
sekarang aku bagi komitmen 342% dalam bidang kerjaya ni
yang lain dah tak fikir la kot


planning aku sekarang ni dah aku conteng besar-besar kat black book aku

kerja
ada duit
kumpul duit lagi
duit
duit
duit
sambung master
mungkin sambil kerja
depends on situation
mungkin kerja sambil belajar
master bidang veterinar???
alasan : sebab pencinta binatang
cettt
atau master on environment or water la
jadi pensyarah
duit
duit
kumpul duit
lastly end up dengan aku nak buka butik kopitiam
alasan?
mahu duit
duit
duit
dan aku sangat amat gila-kan kopi dan pakaian dan handbag dan kasut dan aksesori
duit!





kesimpulan,
aku memang gila duit sebab duit buat aku senyum lebar


Monday, November 30, 2009

Yang tak pernah kenal dan mengerti


Yang Pertama


Aku sedikit terkilan dengan sikap sesetengah kawan baik aku yang kata rindu
yang kata kenal aku
tapi cakap bukan-bukan pasal aku


Yang Kedua

aku dan dia
kami berbual panjang mengenai kehidupan
antara ayat yang aku ucapkan yang aku rasa memang aku merapu adalah

"Perempuan ni ibarat lalang..masa muda kecik lagi..tak nampak cantek bahaya..tapi bila da matang dah besar..datangkan bahaya pada diri sendiri dan lalang lain"

"Lalang?"

"Yela..lalang..cuba you pegang lalang tak sengaja kasar-kasar..berdarah kan??tapi cuba you pegang perlahan-lahan cermat..takde luka kan?sama-lah perempuan ni..kalau kasar-kasar tak jaga betul-betul terluka-lah dia..tapi kalau jaga betul-betul..protect dia..memang akan terluka tapi tak dalam"



kami suka berbual hidup dan mati
terima kasih sudi mendengar bila aku sunyi dan sepi

Sunday, November 29, 2009

Act like a lady..think like a man


Hari ini aku nak kongsi sesuatu yang aku rasa wajib aku kongsi dengan semua perempuan
bagi sesiapa yang terlepas menonton Oprah Winfrey's Show malam tadi dan tengahari tadi..
aku rasa rugi sebab topik ini betul-betul buat aku tersedar dari tidur yang panjang
tapi tidur yang selalu tak nyenyak dan buat aku sesak..
Steve Harvey yang merupakan penulis buku "Act Like A Lady, Think Like A Man"
he was so awesome!
sampaikan minda aku betul-betul terbuka
buat aku terfikir standard hidup aku selama ini


Women should have a title or standard

maksudnya sekiranya kita menjalinkan hubungan dengan seorang lelaki tidak kira-lah untuk jangka masa yang lama atau baru sahaja terlibat dalam hubungan tersebut..
kita mesti ada "title" dari lelaki tersebut
tunang, isteri, kekasih
sedangkan dalam hidup kita seharian, kita ada pelbagai gelaran seperti adik, kakak, sepupu
tapi kenapa kita tak punya gelaran pula apabila kita menjalinkan sesebuah hubungan kan?
kata-lah seorang perempuan telah menjalinkan hubungan dengan lelaki yang dia rasa "he's the one for me" selama bertahun-tahun
tapi kita diperkenalkan kepada umum (kawan-kawan dan keluarganya) sebagai seorang kawan..
dan lelaki memberi alasan masih lagi dalam peringkat "kawan" sebab masih lagi mengenali hati budi masing-masing..
jadi sebenarnya di situ, kau kena lebih hati-hati dan serius mengenai tindakan kau samada mahu meneruskan hubungan ini atau tidak
dan feedback dari yang menonton di studio atau di rumah
majoriti mengambil langkah memutuskan hubungan..


Mummy's son

tak salah kalau mahu ada hubungan dengan lelaki yang memang merupakan anak emak
yang menyayangi emak lebih dari kekasih atau isteri sendiri
tapi sebelum mahu menjalinkan hubungan yang lebih serius dengan lelaki tersebut
kita mesti menetapkan standard atau tahap kita sendiri
dan jangan merendahkan tahap kita disebabkan lelaki yang kita sendiri tak pasti samada dia mampu memberikan komitmen yang sama dengan kita
dah tentu aku tak mahu lelaki yang setiap hari akan menelefon emaknya sebanyak 50x manakala aku cuma 1 kali sahaja
dah tentu aku tak mahu lelaki yang samakan aku dengan ibunya
tiada perempuan yang mahu
tak salah mahu sayang emak
dan kalau ada yang berfikir "alaaa..dia boleh berubah bila kahwin dengan aku"
you are totally wrong women!
kita akan tetap salah selagi kita tak berbincang dan menetapkan tahap untuk diri sendiri
tak salah aku rasa kalau berbincang dengan lelaki yang kita mahu jalinkan hubungan yang lebih jauh dari sekarang
berbincang yang lelaki tersebut perlu hormati diri kita dan dalam masa yang sama masih lagi menyayangi ibunya..
hormat adalah kata kunci untuk kejayaan sesebuah hubungan


dan..

sebelum mahu menjalinkan hubungan yang lebih serius dengan seseorang lelaki
wajib bertanyakan 5 soalan ini


1. what is your short term goal?
2. what is your long term goal?
3. what is your view in a relationship?
4. what do you think about me?
5. what do you feel about me?


pendapat peribadi aku sendiri
dalam sesebuah hubungan perlu ada komunikasi dan persefahaman
tapi apa yang penting adalah rasa menghormati
kenapa perlu menjalinkan hubungan kalau diri sendiri tak mampu untuk berikan komitmen
bagi aku, jangan bagi alasan bodoh kalau betul-betul mahukan hubungan ini berjaya
kalau betul mahukan aku, kalau betul serius dengan hubungan ini
tunjukkan diri kau betul-betul mahu..
ada effort..
bukan kau cume cakap "dah macam-macam buat dah"
apa yang kau buat selain menyakiti hati pasangan kau?
dan sekarang
aku dah mula sedar dan mencari tahap diri aku sendiri
aku mahu kawan-kawan aku juga sedar mereka juga ada tahap dan standard dalam hidup
stop hunting your love
Allah tidak akan mencipta Hawa tanpa Adam..
dan kau juga tidak dicipta untuk bersendirian..

Friday, November 27, 2009

Selamat Hari Raya Dunia!!


Selamat Hari Raya Aidiladha!!!
mari kita makan rendang sampai muntah!!

Esok interview di Segamat
yaiyaiyaiyaiyai
buat masa ni tak terfikir untuk kerja di Kuala Lumpur atau kawasan-kawasan luar Johor atau Melaka
hope everything will end up with smile and happiness tomorrow :)
kelakar kan sebab 2-3 hari yang lepas i interview untuk jawatan Eksekutif Pengiklanan di Melaka
kasihan mama dan ayah yang sanggup terpaksa pura-pura gembira dengan keputusan i untuk kerja dalam bidang luar dari engineering
tapi i kan degil + keras kepala
tapi akhirnya i tak berjaya pun
sebab mungkin jodoh i masih lagi kuat dalam bidang kejuruteraan
6 tahun kot i bergelumang dalam dunia ni
2 tahun di sekolah teknik muo (orang muo tak sebut muar sebagai muar ye..sekian)
4 tahun di UTHM
bukan i putus asa
tapi dalam hidup i, terlalu banyak yang i nak buat
and advertising is one of them
tapi at least i'm proud with myself because i'm not that type of person yang tak berani buat apa yang diimpikan (yayyy!!)

jadi, esok pergi sebagai bakal Jurutera Awam semula
kali ini, i serik mahu bekerja dengan bos india sebab kisah terdahulu
pengalaman selama 3 bulan sebagai Jurutera Projek memang banyak mengajar i berfikir dan lebih berhati-hati terutamanya dengan bos sendiri
jangan fikir bila bos baik dengan anda terutama perempuan, baik yang tiada makna
baik-baik sampai ambil kesempatan buat gangguan s*eksual ya..
pffttttttttt!
(mencarut)

jadi selepas ini,
i pergi mana memang i bawa duri landak lam beg i
gelak-lah!
but i'm serious
i adalah seorang perempuan berduri landak dan garang walau kecil
mungkin i bawak lebih banyak duri landak kali ini
langkah berhati-hati ya!


sementara menunggu nur kasih
i menonton dulu oprah winfrey's show
hasil kajian untuk rancangan "The Science of Sex Appeal" yang ditayangkan di Discovery Channel..
bau semulajadi lelaki adalah hancing dan perempuan adalah berbau seperti mentega basi
wow..
dan kajian menunjukkan bahawa suara perempuan ketika mengovum (datang haid) adalah lebih seksi dan menarik berbanding hari-hari biasa
dan sebenarnya perempuan dan lelaki mengeluarkan berjenis bau yang kita sendiri tidak sedar kita tertarik dengan bau semulajadi tersebut..
woww..
menarik kan?



p/s : kesudahan yang sempurna buat Nur :)




Monday, November 23, 2009

oh happy!



Esok ada temuduga kerja untuk jawatan
Jurutera Awam
tempat di Happy Garden
mana tempat?
maaf, aku buta jalan di Kuala Lumpur
dan tak malu untuk mengakui
tapi aku bangga mengaku aku berasal dari Muar, eyh salah, MUO
harap-harap semuanya akan berjalan dengan lancar esok
sebab aku penat mahu hantar "resume" dan dipanggil untuk ditemuduga tapi cuma untuk mendengar ayat-ayat seperti

"owh..lelaki lebih sesuai kerja jurutera"
"kenapa ambil kejuruteraan awam, nanti duduk dapur juga"
"kenapa tak jadi cikgu?"
"susah perempuan kerja jurutera"



bangsat!
dah tu kenapa kan panggil aku temuduga
sayang mentaliti melayu sebegini
aku benci
tipu kalau kata diskriminasi terhadap wanita tak wujud lagi
melambak-lambak macam cd tiruan kat pasar lambak ok??


Sunday, November 22, 2009

.faith..



Rindu zaman ini
si tulang
tulang dan tulang
paling sewel
paling gila
paling jahiliah
susah senang
sentiasa bersama
tapi sekarang
yang tinggal
cumalah aku

Friday, November 20, 2009

..aku adalah perempuanmu dan engkau adalah lelakiku..




i so love him
deeply fall for him





everytime i saw you..
i'll have adrenaline rush..

Tuesday, November 3, 2009

Jerangkung dalam almari

Lokasi : rumah sewa Kuala Rompin
Masa : 9 malam - 3 pagi

aku tak pernah terfikir akan berhadapan dengan situasi di mana aku menjadi seolah-olah ustazah bagi memulihkan semangat 2 orang room-mate yang diserang histeria
seorang aku minta kekaseh hatinya melaungkan azan sekuat-kuatnya ke telinganya dan pantas sahaja aku membaca ayat Kursi dan menyapu ke seluruh mukanya..
tapi makin dibesarkan matanya dan dijegilkan ke arah Hana (room-mate depan bilik yang berbangsa asli)
Nur..room-mate yang selalu tidur di sebelah aku terkejut lantas menangis dan berlari masuk ke dalam bilik dan menangis dan menangis dalam tempoh setengah jam..
aku terus salin pakaian yang leboh sopan dan mula membaca ayat Kursi untuk disapukan ke mukanya..
tapi..aku ditepis dengan kasar..
tangan dan badan Nur mula keras dan kaku..
Hana..Yana dan Fara sedaya upaya baringkan Nur dan cuba untuk membuka genggaman tangannya..
perasaan takut masih disimpan dalam hati..
bulu tengkuk meremang..
bulu roma meremang..
lantas aku telefon consultant engineer aku (azman) untuk tolong kami..
Alhamdulillah..dia datang bersama ustaz dan orang kampung yang prihatin..
di situ pertama kali aku saksikan Nur bertukar menjadi sesuatu..
menjerit-jerit dan masih menangis..
hati berdebar-debar..
"sesuatu" itu adalah mainan orang akibat dari Ema yang aku suruh kekasehnya azan di telinga..
ibu kekasehnya ada "sesuatu" yang sentiasa mengekori anaknya..
kisah diceritakan ustaz..
hati makin berdebar-debar..
ustaz berpeluh-peluh melawan "sesuatu" yang dinamakan *antu ra*a..
jadi sudah mengetahui dan sangat takut tapi dikuatkan semangat
sampai 3 pagi..
Alhamdulillah..Nur dapat dipulihkan..
diberikan kami pendinding diri..
tapi ustaz pandang aku sambil kata "awak ada mimpi pelik tak 2-3 malam ni?"
"ada..ular hitam nak patuk saya..tapi ada orang tolak"
"hmmm..awak sebenarnya yang dihantar orang tu..tapi Alhamdulillah..Allah lindung awak"
"saya?kenapa??"
"awak ada sakitkan hati siapa-siapa ke?ada orang nak dekat awak..dia buat jahat dekat awak..tapi awak kuat..Alhamdulillah..tapi pekan kecil ni..banyak yang jahat..berhati-hati apa yang awak buat..makan.."
aku terfikir tak salah mimpi-mimpi mama risaukan aku..hmmmm
"esok awak datang rumah saya..bawa air 4 botol"
"InsyaAllah ustaz"
dan..
aku tak tidur sehingga 7 pagi memikirkan siapa yang sanggup buat benda yang tak elok ini untuk aku?
hmmm..

Ya Allah Ya Rabbi..Engkau berikanlah perlindungan kepada hamba-Mu dari segala kejahatan yang datangnya dari manusia yang mensyirikkan Engkau Ya Allah..Engkau lindungilah aku..Amin..

Tuesday, October 13, 2009

penat + letih + rindu

kalau kau rasa kau betul-betul telah buat keputusan yang betul untuk masa depan kau..
kau fikir 2-3 kali..
jangan jadi macam aku
title : project engineer
pergi mana-mana orang tanya engineer..
wah gahnya..
tapi dalam hati tak tahu nama sahaja gah..
kerja macam kuli lebih-lebih lagi dengan bos yang bukan bangsa sendiri
aku bukan racist..
tapi dulu aku gelak bila cakap bangsa aku tetap akan tolong bangsa sendiri
tapi sekarang aku menangis sebab betul-betul menyesal
jadi sekarang
title sahaja tapi kerja macam kerani sampaikan bayar duit astro pun aku yang handle..
what the fuck!


serius aku banyak menangis..
aku letih
i need a break
and friday please la..i'm not in love anymore!

Wednesday, October 7, 2009

Akhirnya, aku berkesempatan juga untuk update blog yang tak berapa nak menarik ni

Firstly, rasanya belum terlambat lagi untuk aku ucapkan selamat hari raya kepada seluruh umat islam di dunia. Semoga Ramadhan kali ini membawa lebih rahmat.

Dan takziah aku ucapkan kepada penduduk Padang yang kehilangan keluarga atau orang-orang tersayang di dalam kejadian gempa bumi yang turut dirasai oleh segelintir rakyat tempatan di sini.

Keadaan aku di Kuala Rompin buat masa ini Alhamdulillah. Aku masih waras dan masih berada di peringkat belajar lagi. Terima kasih banyak kepada Sundram (Site supervisor) dan semua pekerja di sini yang banyak menolong aku walaupun aku baru sahaja bergelar seorang jurutera setahun jagung ni.

Perbualan dengan mama, si dia dan sepupu aku, banyak buat aku berfikir. Now, I really need to think about my future desperately. Aku fikir boleh aku mahu kekal menjadi jurutera, tapi aku akan lebih selesa bekerja dengan kerajaan. Jadi, aku mengambil langkah dengan melayari semua website kerajaan dan mencari peluang pekerjaan sebagai jurutera. Ramai (lotsaaaaaaaaa) kenalan aku yang menasihatkan aku untuk mencari tempat di sector kerajaan disebabkan terlalu banyak benefit untuk aku seorang perempuan. Mungkin Cuma hanya mengisi boring s.p.a sahaja tidak cukup, tapi aku kena berusaha lebih supaya aku dapat apa yang aku inginkan. Jadi aku mula mengorak langkah demi langkah. Bersama doa dari mama dan keluarga, aku betul-betul berharap aku mendapat tempat di sector kerajaan. Memang aku boleh berada si sektor swasta, tapi aku tak mahu mama risau aku terpaksa pergi jauh (macam sekarang..i'm the only woman handle this project at Kuala Rompin). Hati mama tak tenang, hati si dia gundah gulana juga walau tak disuarakan. And I have to work at the middle of the night and wait for the low tied so that my workers can lay goetextiles easily. Bayangkanlah perasaan aku yang memang tahu site tu creepy dan berpenunggu. Tapi pesanan mama, ayah, adik-adik, si dia dan saudara mara yang mengambil berat supaya tidak tinggalkan solat dan sentiasa berdoa meminta perlindungan dari Allah tidak pernah aku abaikan. Selalu tersemat dalam hati, dalam minda.
Oh, dan sekarang aku sedang bersabar menunggu loan untuk beli Viva Elite Ezi. Keep waiting.


Walau banyak dugaan, tapi aku bersabar. Dan masih lagi sedang mengambil lesen P kali ini. insyaAllah ,by the end of October, dah ada kereta (amin) dan dah boleh drive. Nasihat : semasa belajar dan banyak masa, WAJIB ambil lesen kereta and stop give some stupid reason that you don't have time to take a driving licence. Sangat sangat sangat menyesal sebab degil tak mahu ambil lesen sebab kawan baik aku meninggal sebab kemalangan dan buat aku trauma mahu drive dan ada lesen. Ok, aku tipu mama kata tiada masa mahu ambil lessen walhal aku takut. Tapi, sekarang menyesal tak sudah.


*Long sigh*


sangat penat bekerja..hmmmm

Monday, September 14, 2009

makin cinta..maaf bukan macam kris dayanti

The best and beautiful things in the world cannot be seen, nor touched..
but are felt in the heart




:)



untuk suatu perasaan ini kekal dan suci
banyak yang perlu dilakukan
semoga hingga ke akhir hayat-ku









p/s : thanks a lot to the anonymous ;)

dari sudut hati yang luka


“mulut diam..jantung diam..hati diam”


terlalu banyak yang terluka..

aku dia semua..

jadi aku ambil keputusan untuk berdiam diri sahaja

dia inginkan kebebasan

dengan hasrat menyatakan aku tiada hak untuk menghalang..

aku rasa hati aku sendiri faham apa yang cuba disampaikan

aku rasa tempoh masa hampir 3 tahun

belum cukup lagi untuk betul-betul memahami diri kami berdua

kata-kata yang aku rasa tidak disengajakan terlalu banyak buat aku luka terlalu dalam

mungkin aku cuma perlu kunci mulut dan mungkin hati

sedih bila orang yang kita rasakan sebahagian dari hidup kita

rupa-rupanya bukan dari separuh itu

mungkin jalan yang terbaik cumalah diam

syhhhhh

:(

:(

:(


kadang-kadang untuk suatu tempoh masa yang lama, kita rasa kita cukup untuk mengenali seseorang

tapi tanpa kita sedar, semakin kita mengenali dia, semakin kita jauh dari dia

mungkin silap aku kerana sukar mahu mempercayai

hari ini, aku menangis, menangis untuk diri sendiri kerana aku selalu, banyak kali sebenarnya menasihati orang supaya pegang prinsip percaya dan mempercayai

tapi aku?mungkin betul, aku takut dengan bayang-bayang sendiri

mungkin sejarah yang pernah berlaku sebelum ini buat aku takut

takut untuk terlalu sayangkan seseorang

takut menjadikan seseorang istimewa dalam hidup aku

kemudian satu hari dikhianati

mungkin aku takut keadaan itu berlaku dalam hidup aku

sering kali bila aku betul-betul gembira dan selesa dengan suatu perhubungan

di akhirnya, aku juga kecewa

aku tak mahu lagi berasa kehilangan

cukup aku kehilangan orang yang betul-betul memahami aku 3 tahun lepas (Al-Fatihah)

dan aku tak mahu lagi satu kehilangan

tapi aku mahu, diberikan aku waktu..masa untuk memahami semua ini

mungkin sebab pertama kali berjauhan dan masing-masing sedang cuba berada di satu tahap yang lain..

mungkin sebab itu aku terasa jauh dan berganda-ganda sensitif


*long sigh*

Ya Allah, sesungguhnya aku Cuma hamba-Mu yang lemah. Engkau berikanlah aku kekuatan

 

Template by Suck My Lolly - Background Image by TotallySevere.com