Pages

Wednesday, September 29, 2010

Hello, my name is Suhaila and i love to eat



22 September 2010
Noodle Station



from left : lemon ice tea, i love you, i miss you

masa sebut dekat waiter, "i love you ye awak"..hahaha..
tapi punyalah kecil je botol dia, tak puas minum
bila sedut bawah lagi, dapat rasa passionfruit atau buah keghairahan (kami cuba untuk translate nama buah untuk hasilkan air 'i love you' ni), rasa manis sangat


mee goreng tomyam rasanya
ok je rasa dia
5/10

aku makan nasi goreng tomyam ni
manis sangat dan aku tak suka
4/10







































oh dan paling manis
yang di bawah ni

i love you sayang!
motif tiba-tiba keluar gambar ni kan
sebab bangun pagi tadi, tiba-tiba in love sangat dekat dia ni


ok babai!






Monday, September 27, 2010

Starry starry night



Stone age love and strange sounds too
Come on baby let me get to you
Bad nights cause'n teenage blues
Get down ladies you've got nothing to lose

Siapa dah tengok The Runaways movie, put you hands up!! (sambil beria-ia angkat tangan)
ok ok, tak nak berlagak lagi
aku nak suggest korang download cerita ni, serius best
bagi aku best, sebab aku memang suka genre movie macam ni kan
lebih-lebih lagi ada Kristen Steward and Dakota Fanning
for sure aku akan sedaya upaya cari cerita ni kan
cerita The Runaways ni tak silap aku based on true story back to era 70-an
band ni diasaskan oleh Joan Jett lakonan Kristen Steward (guitarist)
Kristen Steward dalam cerita ni memang hebat
aku rasa ala ala Mike Jagger pon ada..heee
Dakota Fanning memegang watak sebagai Cherie Currie, seorang remaja berasal dari keluarga yang cerai-berai dan mengambil keputusan untuk tak ikut mak dia berpindah ke Indonesia
so cerita ni, memang tak keluar di Malaysia
sebab?
banyak sangat berkenaan seks, drugs and money
seks tak terlampau, mungkin sebab si Kristen dan Dakota ada kissing, jadi memang tak keluar ar kan dekat Malaysia ni
tak nak cerita lebih, kalau rajin sila downliad tapi kalau malas nak tunggu, beli je CD ok?



smart kan?




inilah muka-muka asal band The Runaways ni :)





Thursday, September 23, 2010

Kecil-kecil cili api


Masa kecil-kecil kan, aku rupa-rupanya hitam legam
nasib baik bila dah besar, cerah sikit kulit aku
terima kasih kepada Golden Horse dan Alaisya!
aku dulu masa sekolah rendah, kira agak hot-lah (hahaha..bagilah aku perasan kejap sebab lepas ni nak cerita dikeji dikutuk)..mungkin sebab aku selalu ikat tocang rambut panjang aku (??!!)
sebab aku pengawas dulu, aku memang garang macam singa
kerja asyik nak marah je, mungkin gila kuasa agaknya masa tu
selepas tamat sekolah rendah, aku ke sekolah perempuan Sultan Abu Bakar
aku rasa sikap aku lantas berubah sewaktu di sekolah ini
untuk pengetahuan semua, walaupun aku garang orangnya semasa di bangku sekolah rendah, tapi aku tetap seorang yang pemalu
namun, di sekolah menengah, aku belajar untuk tingkatkan confidence level dan bercakap di lautan manusia
tapi, kejap sahaja sebelum aku berpindah ke sekolah teknik dan mula berkawan dengan bermacam jenis sahabat
masuk sahaja sekolah teknik, aku memang gelap habis (korang tengok pon pengsan nanti)
sebab gelap?dah nama sekolah teknik kan, jadi memang belajar dan praktikkan segala yang dipelajari
jadi, aku rajinlah buat kerja-kerja teropong rumah orang, eh..teropong jalan
guna proba mackintosh (kalau tak berapa pasti apa ni, sila google), perghhh tengah-tengah panas duk kalut tarik alat ni dalam tanah, habis lumpur semua palit dekat baju
tapi best aku cakap
hasilnya, memang aku hitam legam
masa tu, confidence level aku memang merudum habis sebab aku dapat tahu kawan-kawan ada yang gelarkan aku Betty..bukan Betty Benafe ye (tak rela) tapi Yo Soy Betty La Fea
yela, aku tahu aku buruk, muka banyak jerawat, dahi tak licin, tapi aku dikenali di sekolah dahulu oleh semua cikgu sebab aku selalu skor dalam exam :)
takpe la orang panggil aku Betty, yang penting aku enjoy zaman sekolah dahulu
cerita sedih yang aku ingat sampai sekarang apabila kami 1 kelas pergi rombongan ramai-ramai ke Langkawi
aku tidur, tapi terjaga bila bas bergegar-gegar, masa tu aku dengar perbualan kawan-kawan aku yang sedang snap gambar-gambar kawan yang sedang tidur "dah snap dah gambar?aku rasa tak jadi gambar ni, yela sebab muka dia buruk sangat..hahahaha"
kecil hati tak kalau dengar, dengan hati sentap, aku cuba untuk tidur, padahal kecil hati sangat ni sebab kawan yang bercakap tu, kawan rapat aku sendiri, tapi takpelah, aku sedar aku buruk :)
yang kedua, masa zaman aku takde kereta mengharapkan ihsan kawna-kawan nak ambil aku, seorang kawan aku minta aku mesej kawan yang lain bertanyakan mereka di mana (masa tu kami konvoi raya ramai-ramai)
masa cari nombor telefon kawan-kawan, aku ternampak 1 nama ni "Betty Hodoh", dan aku tengok nombor telefon yang tertera, ok fine, nombor aku
semakin aku menginjak dewasa, i managed to further my study to Kolej Matrikulasi Perlis
jauh kan?sebab aku bawa diri dengan sikap kawan-kawan aku yang rupanya cuma fikir aku buruk dan malu
di sana, aku berkenalan dengan ramai manusia
tak pernah terfikir aku akan dikenali di matrikulasi, aku bersungguh-sungguh menuntut ilmu
dan mungkin kerana krim pencerah kulit Golden Horse yang aku guna, tiba-tiba aku menjadi perhatian
dengan muka hodoh aku ni, aku bercakap dengan room-mate aku, ana, "apehal entah budak-budak ni nak kenal, buta ke apa, aku ni buruk hodoh je, sibuk nak kenal"
respon room-mate aku "buruk?hodoh?siapa cakap?"
rupa-rupanya aku tak sedar yang fizikal aku banyak berubah
tup tap tup tap, jadilah aku sekarang, Nur Suhaila yang sudah berusia 24 tahun dan sekarang bekerja sebagai buruh kasar bina hospital dan punya kereta mini
dalam usia 24 tahun, bentuk badan aku juga turut berubah menjadi wanita
tapi, aku tetap ingat pesan kekasih hati yang di perantauan (padahal ipoh je)
"Wanita, nampak cantik apabila dilengkapi ilmu dunia dan akhirat, cantik tu cuma sekejap je sayang, kalau Allah nak tarik, bila-bila masa sahaja, jadi merendah diri serendah-rendahnya sebagai hambanya yang serba kekurangan"
nampak tak?sebab tu aku sayang kekasih hati aku sepenuh hati
sebab dia sentiasa bagi ingatan dekat aku bilamana setan duk hasut aku bangga-bangga ni
aku ingat reaksi dia semasa aku mula-mula pakai tudung, bersyukur sangat-sangat
Alhamdulillah, lelaki ni yang aku cari
bukan lelaki yang sukakan kecantikan luaran sahaja
itulah cerita aku
tapi sekarang, aku masih menjaga kecantikan untuk tatapan bakal suami aku sahaja
biarlah aku cantik di mata dia, tak kisah buruk di mata orang lain
bangga ke orang puji dekat facebook "cantiknya sis, comellah"
tak bangga pon
ingat, kecantikan itu hanya sementara, jadi tak perlu untuk dibanggakan
perempuan cantik dalam cantik luar,ilmu dunia akhirat penuh di dada,baru dapat menjadi contoh serata dunia


kecil-kecil

ok fine, aku jendul

dengan cousin paling rapat :)

cuba cari aku dekat mana
mungkin tak nampak sebab hitam legam ;p


zaman sekolah

tak nampak, sila zoom

nampak tak aku?
yang macam Betty Hodoh tu kan?




zaman dah besar panjang



ok babai!

Wednesday, September 22, 2010

Saya suka yang besar-besar


Kesinambungan dari entri di bawah yang mengatakan aku menghabiskan masa di rumah sahaja tanpa internet
sebenarnya aku banyak menonton National Geographic Channel (Nat-Geo Wild)
semua berkenaan ikan-ikan besar
Hooked, Monster Fish, River Monster, Megafish, Shark Island, Shark Men
semua cerita-cerita ni buat aku naik gila
sepanjang masa tengok, bukan aku sahaja bahkan 1 keluarga gasak menonton cerita ni
now i can see clearly, mana aku dapat semangat dan perasaan cinta terhadap binatang dan alam sekitar
both my mom and dad, an animal lovers would do anything to save animals especially cats and birds
jadi memang dari kecil kami bela kucing, arnab, burung nuri, rama-rama gergasi, kucing hutan, kancil, ular
macam zoo kan rumah kami?
arwah atok pun ada buat rumah untuk burung merpati
jadi memang banyak burung merpati yang datang
tapi yang peliknya, selepas atok meninggal, burung-burung tu dah tak datang lagi
ok, kembali ke cerita asal
ikan-ikan dalam cerita ni, memang saiz gergasi semua sampai naik bulu roma tengok ikan-ikan ni
giant stingray, giant cat fish (salah satu spesis yang dikatakan makan manusia berada di sungai ganga), elephant fish (yang ni memang pelik), aligator gar, dan macam-macam
jadi kawan-kawan, kalau rajin, tontonlah cerita-cerita ni di Channel 550 ok?
(aku dah rasa macam duta televsiyen dah ;p)


pacu fish
cer zoom gigi ikan tu, sama kan dengan gigi kita?
rasa nak gosok je gigi ikan ni

ini giant cat fish
tapi yang ni kecil lagi ni
ada yang lebih besar ni

sama gak cat fish, cuma spesis lain je

ikan ni macam maharaja cina kan?
nama bagarius-yarrelli (nak sebut pon susah)
gigi dia macam ikan jerung kan?

jeng jeng jeng
yang ni alligator fish
gigi dia pon tajam ni

giant stingray
ikan ni banyak dekat Mekong River
aku rasa dekat sungai mekong ni, macam-macam gergasi dalam laut sebenarnya ada
cuma saintis belum lagi cukup explore

giant barb
muka dia lebih besar dari abang ni tau

ikan ni paling seriau aku tengok
elephant fish, ni baru yang kecil, belum tengok yang besar
lagilah meremang bulu roma

Tuesday, September 21, 2010

Selamat Hari Raya!


Hye guys
sorry for the long hiatus
disebabkan aku ambil cuti yang agak panjang untuk raya, jadi aktiviti di facebook, twitter dan blogspot turut lumpuh
aku cuti dari semua-semua itu
hanya aku dan keluarga :)

mari kita jengah aktiviti aku sepanjang berada di Muar

8/9/2010
oh dah tentu tarikh lahir aku
gembira tak terkata sebab berada di rumah kan tahun ni
tahun lepas di rompin..haa sambutlah dengan
ketam dan udang dekat pantai tu suhaila
terima kasih pada yang sudi ingat dan wish aku walaupun aku tahu semua sibuk dengan persiapan hari raya
semestinya, aku belanja 1 family berbuka puasa hari tu
dengan sate la..laicikangkang laa dan macam-macam..malas nak sebut lagi sebab setiap hari asyik sebut nama makanan sahaja sepanjang raya ni
lepas daripada berbuka puasa tu, kami ke bazar baitulmal berdekatan dengan istana Muo (sambil usha-usha mana tahu dapat tengok anak teruna sultan kami..gatal!)


taraaaa..muka menahan lapar..sorry, tak ambil gambar makanan sebab tak sempat nak bergambar dah licin ;)



9/10/2010
malam ni yang bestttt ni
memang riuh rendah sebab tolong mama masak
walaupun kami cuma 4 beradik, apabila aku dan Nabila balik ke Muo
memang bising-lah rumah tu sebab kami rajin kacau adik kembar kami yang semakin menginjak dewasa tu (masih tak boleh terima hakikat yang adik kembar sudah berusia 12 tahun..haiihhhh)
aktiviti memasak kami diserikan dengan ayah yang rajin pergi ke dapur untuk menjamah semua masakan mama (ayah memangggg)
walaupon terhangus sedikit kacang tanah yang aku goreng, tetap sedap sambal kacang tu, yang hangus-lah buat sambal bertambah sedap tau ;p


10/10/2010
tanpa perlu dikejutkan dari tidur, aku bangun sambil tersenyum
yeyy, dah raya!
selepas kejutkan semua adik yang tidur mengalahkan gajah
aku terus bersiap-siap mengenakan baju kurung baru
memandangkan aku cuti dari bersolat, jadi aku tolong mama menyiapkan juadah raya di atas meja (pheewiitt, jangan jeles, aku cuma cuti puasa 2 hari sahaja)
selepas semua balik dari solat raya, apa lagi, dengan pantas aku terus menyinsing tangan terus baca bismillah
nikmatnya dapat makan ketupat.rendang.sambal kacang.kuah lodeh.
tambah.tambah.tambah lagi dan lagi sampai perut buncit
rasa nak menangis dapat makan rendang mama..heee
raya pertama, raya kedua, raya ketiga dan raya keempat, rumah kami memang penuh dengan saudara-mara yang datang semata-mata untuk makan asam pedas (kan dah cakap, sebelum raya dah order asam pedas awal-awal tau)
oh, tema tahun ni, warna hitam..ni semua idea adik kembar, layan jela
tapi aku last minute beli baju hitam tu, tibai je apa yang ada dekat bazar baitulmal tu
raya keempat, aku beraya ke rumah cikgu-cikgu kimia dan lukisan kejuruteraan
memang kak nam sangat menjoyah ramai-ramai terutama dengan kawan rapat
berat i? 44 kg ok??!!
tapi aku selesa dengan badan kali ni
sebab aku rasa tak terlalu gemuk dan tak terlalu kurus (ayat nak cover dah makan banyak, melantak macam harimau)
selamat hari raya kawan-kawan
esok lusa, i update lagi ye..
toodlesssss!

yang tepi bertudung putih, emak saya, eh salah, adik saya yang kedua (Nabila), adik-adik kembar yang makin membesar dan belakang, mama dan ayah saya yang cantik dan kacak ;)

kami kawan sejak dari tingkatan 4 :)


Monday, September 6, 2010



Hari ni nak update banyak-banyak tanda protes tak dapat gaji dan mood raya dah membuak-buak ni (tak sabar nak balik Muo rabu ni!!)
Sabtu yang lepas, aku dan Nabila (adik no.2 yang lebih besar dari kakak ;p), kami ke Times Square kononnya untuk cuci-cuci mata je
jadi kami decide untuk naik tren saja (tapi aku asyik bebel lebih baik naik kereta)
ALI aku letakkan di stesen UKM
first time naik KTM ni, naik koc wanita lagi ni
memang macam sardin..bayangkan sardin ayam brand 3 ekor ikan, kita sumbatkan dengan 10 ekor ikan..haaa..macam tu la nok dalam tren hari tu
stesen seterusnya ialah Kajang, maka berpusu-pusu wanita-wanita berebut nak masuk koc merah jambu ni..
aku memang dah tak mampu untuk berdiri lagi ni..
sampai je di stesen Serdang, berduyun-duyun manusia dah tunggu
yang buat aku geram sangat ni apabila wanita-wanita yang dah tak sabar nak shopping ni, nak juga masuk walaupon memang dah tak ada space langsung dalam koc wanita ni
tapi ditolak-tolak juga kami ni
haaa..tolaklah, memang takde space-lah gila!
kesian aku tengok yang berdekatan dengan pintu, hampir nak terjatuh dibuatnya
tak faham bahasa juga, datanglah Kak Nam nama Suhaila ni, dengan lantang jerit "dah penuh-lah..nak tolak-tolak pehal kalau memang dah tak boleh nak muat!!!!"
nampaknya jeritan aku disokong dengan suara-suara lain yang tak tahan tersepit dalam koc tu
terus yang sedang menolak berhenti, malu sendiri, maka bergeraklah tren dengan tak berapa aman
sampai sahaja di Bandar Tasik Selatan, ramailah yang nak turun termasuklah kami berdua
yang buat makin geram, orang tak turun lagi ni, sibuk nak masuk, kalau kami tak keluar, macam mana nak masuk dalam tren tu cik akak oi..grrrr
jadi, aku sekali lagi menjadi penyelamat dengan menjerit "bagi yang dalam ni keluar dulu boleh tak?kalau tak keluar macam mana nak masuk?sabar-sabar la pon, tak reti ke apa!!!"
garang kan aku ni?
geram dengan sesetengah masyarakat malaysia yang kadang-kadang terlalu pentingkan diri sendiri tanpa fikirkan orang lain..
kalau dah nampak penuh, apa salahnya tunggu tren seterusnya..tak lari Mall dikejar kak oi!
kalau nampak orang nak keluar, apa salahnya bagi laluan dulu..bersabar sikit!
jadi kami pon banyak kali tukar tren dengan aku keliru dah ni
nasib baik adik aku hebat bab-bab tukar tren ni
al-maklumlah, hobi dia memang suka tawaf KL dengan tren..lalala
maka, sampailah kami ke Times Square, phewww, tak ramai lagi manusia sebab kami sampai sana dalam pukul 11.30 pagi ;p
memang rambang mata ni
apakan daya, duit takde, jiwa memberontak..grrrrrr
bagi hilangkan kepenatan kaki yang cantik ni, kami ke pusat rawatan kaki refleksiologi (bukan pusat urutan badan ye..oppss)
memang aku menjerit dalam hati sepanjang amoi tu tekan kaki aku ni
tapi serius i cakap dekat uoolssss..lega!


kreatif tak i?yela..takde kamera pulas-pulas (DSLR), kena la edit-edit konon zoom out-lah tu


jalan-jalan dan terus jalan..
sedar tak sedar dah makin ramai umat manusia dekat Times Square ni
aku rasa malu dengan bangsa aku sendiri yang mungkin beragama islam (tak tahu kalau dah murtad), terang-terangan tak puasa bawa air minum khalayak ramai
nak kata datang bulan, ada janggut
muka stok mat rempit, geng punk, skinhead, spesies terikut-ikut ajaran sesat ni
aku harap kalau mereka ni naik tren, sebelum sempat naik tren, kaki tersepit dekat pintu, tak pun kena panah petir
kuangg ajaqqqq!!

malas nak cerita pasal golongan tak puasa ni
perjalanan diteruskan ke Masjid India
ya Allah..lautan manusia membanjiri bazar pakaian di situ
bagi aku 20 minit je..terus aku cakap 'jom la balik angah"
heee..tak sanggup aku nak redah..ramai sangat orang
jadi kami decide untuk balik dan bersedia untuk berbuka puasa
juadah berbuka?
apple juice + nasi putih + tomyam campur + daging masak merah + kailan ikan masin + telur dadar = buncit (2 orang makan ok..walaupon aku kuat makan sebenarnya)
burrrpppp
ok babai!


Monday.Tuesday.Wednesday.Thursday.Friday.Saturday.Sunday


January Schofield


Siapa dia January ni?
bagi siapa-siapa yang menonton Oprah Winfrey Show pukul 1.00 petang semalam..
pasti dapat agak apa yang akan aku ceritakan
kalau tengok Oprah pukul 8.00 malam..memang tak payah ceritalah, pelakon-pelakon cerita Twilight dijemput ke studio Harpo tu
untuk maklumat, ada 2 waktu siaran Oprah Winfrey ya, pukul 1.00 petang dan 8.00 malam
intipati cerita tak sama antara kedua-dua waktu
kadang-kadang saja yang sama
ok, back to our story
January or Jani, merupakan seorang pesakit schizophrenia or mental-illness yang amat jarang berlaku di kalangan kanak-kanak berumur 6 tahun
kes ini merupakan kes yang sedang dikaji dan popular di Amerika Syarikat disebabkan umur Jani yang masih lagi muda
Jani ni selalu berhalusinasi mengenai 'kawan-kawan' fantasi yang terdiri daripada kucing,anjing,tikus,burung dan seorang budak perempuan
Jani menamakan mereka sebagai Monday,Tuesday,Wednesday,Thursday,Friday,Saturday,Sunday,400 (sumpah seram macam cerita The Exorcist)
dia ni cenderung untuk cederakan diri sendiri contohnya garu-garu tangan atau anggota badan hingga berdarah, gigit-gigit sampai berdarah (teringat versi asli The Exorcist bilamana dia gigit pergelangan tangan sendiri sampai putus..eeeeee)
ada sekali ni, masa tengah main dengan mak dia, dia hampir nak korek keluar mata mak dia tu, lepas tu tiba-tiba jadi siuman balik
dalam Oprah dan website yang aku tengok, ada tunjukkan dia bercakap dengan kawan-kawan halusinasinya
1 video klip yang aku rasa seram, semasa umur Jani baru saja beberapa bulan, dia sentiasa pandang ke siling rumah atau pun ruang kosong dengan pandangan yang seram
so, dari situ parents Jani dapat detect something dark dalam pemikiran dan jiwa Jani ni
ibu dan bapa Jani terpaksa menyewa 2 buah apartment untuk asingkan Jani dan adiknya,Brodi, sebab Jani cenderung untuk cederakan adiknya sendiri akibat hasutan 'kawannya',400.
Jani juga diketahui penah cuba untuk membunuh diri beberapa kali, tetapi dihantar ke wad psikiatrik
doktor yang merawat Jani mengatakan Jani akan terus berkeadaan begini mungkin untuk seumur hidupnya..kesian
bagi mengawal keganasan yang dilakukan Jani tanpa disedarinya, Jani terpaksa mengambil pil Clozaril dan Lithium dengan dos yang tinggi
pil ini pernah dicuba oleh bapanya sendiri dengan membahagikan 1 pil kepada setengah untuk Jani dan setengah lagi untuknya sendiri
tetapi, bapa Jani hampir rebah manakala Jani pula aktif tanpa sebarang kesan
Jani pula semasa ditempatkan di wad Psikiatrik UCLA, sempat berkenalan dengan kawan baru yang bernama Bella yang turut menghidapi penyakit yang sama tetapi..haaa..ini yang seram ni..Bella ni kawan-kawannya terdiri daripada roh-roh jahat (weii..seram!!)
selepas menonton Oprah, aku terus kaji penyakit ni
penyakit ni kebanyakan datang pada manusia dewasa..
sebab tu bila ada pesakit kecil macam Jani dan Bella yang menghidap penyakit ni dari kecil lagi, dunia perubatan buntu sebab tiada rujukan spesifik untuk kanak-kanak..
kalau rajin taip dan baca pasal Jani ni, tengok video-video dia, takut tapi dalam masa yang sama rasa sedih
aku rasa kalau bawa Ustaz Harun Din ke, insyaAllah pulih sikit ni
sebab macam dunia hitam keliling budak ni..teka je
aku doa supaya dijauhkan dari anak cucu aku penyakit ni..amin

comel kan dia..tapi kalau kawan-kawan halusinasi dia datang..tengok mata dia..seram!

Friday, September 3, 2010

Dam dam dum, bunyi mercun!


Lupakan entri emo berkenaan gaji dan kerja
bercakap dan bercakap perkara yang sama, lebih buat hati aku sakit dan mungkin kepala aku botak memikirkan perkara ni
nanti kena pergi Yun Nam Hair Care pula..ish


ok..lets talk about raya
sumpah tak sabar gila
setiap hari tengok kalender..menghitung hari sampai ke raya
menghitung hari detik demi detik..masa ku nanti apa-kan ada..ok cukup!
apa yang aku suka tentang raya?
dari malam raya, mama,aku dan nabila bergotong-royong masak juadah untuk raya
ketupat,rendang daging,ayam masak kari,kuah lodeh,sambal kacang..terbaik!
memang aku tunggu saat-saat ini
memang-lah boleh cari kalau nak makan makanan ni..tapi masakan mama memang tiada tandingan
kuih tart,almond london,tempeyek..adoi,perut dah mula bunyi ni
pagi-pagi bersalaman dan pergi ke rumah lama arwah Tok Pak dan Tok Mak
jumpa sanak saudara jauh dekat,berbual-bual kencang
yelah,lama dah tak jumpa semua orang
balik rumah,makan lagi,makan,makan lagi dan lagi
petang sikit akan ke kubur ziarahi pusara Tok Pak dan Tok Mak pula
balik rumah kira duit raya,ok itu adik-adik aku
aku kira berapa yang habis duit..heh!
haa lupa..malam sebelum raya mestilah main mercun dan bunga api (psstt..jangan report sama polis tau!)
raya kedua dan ketiga biasanya mama akan buat open house untuk adik-beradik ayah dan adik-beradik mama
makanan wajib adalah asam pedas ok
setiap tahun adik-beradik mama dan ayah memang akan minta mama masak asam pedas,tak nak lauk lain
nak rasa?meh datang rumah ok
aku jamin memang akan datang lagi..sedap!
jadi aku memang excited menunggu ketibaan raya
kali ini terlebih gembira..:)


yang kedua
mari kita bercakap sesuatu yang dewasa
masa kecil, aku dibesarkan di kalangan jiran cina dan india
keluarga angkat ayah pon bernama Chua,rajin bagi ikan dekat,setiap hari ok untuk bagi kucing makan
dulu kami bela kucing bulu lebat macam biri-biri
ada puluhan,bukan 1-2 ye..mampu?
kawan baik arwah Tok Pak namanya Ah Guan dan Dayan
kawan baik mama dan arwah Tok Mak adalah jiran sebelah kami,aku panggil Auntie je
makanan kegemaran auntie adalah rendang daging masakan mama
kawan baik aku,yang aku panggil Ah Ge (girl), selalu belajar Bahasa Melayu dengan aku
ada sekali, Ah Ge tanya 'Carrot in Malay what ha?'
aku pun dengan yakin menjawab 'oh..karot la'
denga pantas tulis dalam buku latihan bahasa melayu
nanti raya kalau dapat jumpa Ah Ge lagi, aku akan cakap Carrot dalam Bahasa Melayu adalah lobak ye ;p
jadi,apabila timbul sentimen perkauman,aku rasa sedih
aku rasa kasihan dengan manusia yang wujudkan kebencian di dalam hati sesetengah orang
bagi aku,tiada bangsa melayu,cina atau india
sebab kita semua 1 keluarga dan rakyat malaysia
sebab si Namewee yang sebarkan ketidakpuasan hati dia yang 'bernas' tu, sedikit timbul perasaan tak puas hati mesti ada di kalangan kita kan
dah-lah orang Muo,wei Namewee!buat malu orang Muo jela
aku tahu rumah kau dekat mana tau!
ish..orang Muo berbudi bahasa tau
(ingat Namawee baca belog aku ke nak sound-sound dia)
ingat kawan-kawan,jangan kita memusuhi satu sama lain
we are family :)

 

Template by Suck My Lolly - Background Image by TotallySevere.com